PostParc, Bern

Spectacular architecture straddling the rail tracks.

 
 
 

The PostParc in Bern is one of the highlights in Steiner's portfolio: a 40,000 m2 office and commercial complex comprising three buildings adjacent to Switzerland's second biggest station. One part of the scheme involved demolition of the former package and distribution centre and its replacement by a unique, bridge-like building structure spanning the railway tracks.

 
 

A mega-project on a highly constricted site.

 
 
 

Carrying out construction works above the roof of the existing 1960s station platform shed was a major design, planning and logistical challenge. But instead of being hindrance, the spatial constraints and ongoing rail operations gave Steiner the chance to demonstrate its credentials in delivering complex mega-projects.

 
 
 
 

PostParc defies all superlatives: the incorporated steelwork weighs as much as 200 freight wagons. The total length of its power cables is equal to the distance between Bern and Paris. And the installed facade units are equivalent in size to two football pitches. At peak times, over a thousand construction workers were deployed on the site.

 
 
 
 

Departing, arriving and quickly getting jobs done: with its attractive mix of offices, shops and restaurants, the PostParc at Bern's main station offers real added value. The city's inhabitants appreciate the availability of wide-ranging amenities at a single site and within a short radius.

 
 
 
 

Steiner divided the remodelling scheme into four sections: new-build project to replace the former mail station, refurbishment of existing office high-rise, new Schanzenpost building, and construction and reconfiguration of the surrounding streets and squares. 

 

Additional project information

 

 

Show projects near you!